warning-filled
Categorii
0215 553 042

Conectați-vă pentru a obține mai multe oportunități

Limbi

Moneda

Sociale

Alătură-te nouă în grup și fii primul care află toate promoțiile și ofertele!

8 aspecte importante ce țin de iluminatul interior

18-11-2022
8 aspecte importante ce țin de iluminatul interior

Iluminatul poate avea un mare impact asupra stării de spirit, ambianței și senzației unei camere sau a unui spațiu.

Lăsând la o parte faptul că sunt funcționale, luminile sunt și un element de decor ce pot performa sau nu.

În trecut se prefera folosirea luminilor calde, pentru că erau mai intime, mai emoționale. De curând însă s-a înțeles că o alternanță a temperaturilor ar putea să conducă la un joc captivant de lumină.

Sunt atât de multe de spus despre iluminatul de interior! Nu ne-ar ajunge nici câteva zile să povestim și iar să povestim pentru a cuprinde cât de cât ideile interesante din acest domeniu.

Există atât de multe concepte că uneori ajungi să te pierzi în ele, dacă nu ești priceput. Înțeleg și punctul de vedere al celor aflați în situația de a alege. Cât de greu poate să fie să se descurce prin noianul de oferte, fel de fel!

Dar, zic să pornim de undeva pentru a nu pierde timpul. Să începem așadar cu începutul.

1. Cum citim etichetele de pe becuri?

Știu că mulți dintre voi cunoașteți aceste amănunte. Dar sunt convins că sunt destui și cei care nu știu să citească etichetele becurilor. De aceea e bine să știți că pe becuri sunt semnalați mai mulți parametri.

Poate că nu știați, dar iată că veți afla - numărul de wați nu indică nivelul de luminozitate al becului, ci puterea sa din punct de vedere energetic.

E bine să știm dinainte câți wați suportă aceste corpuri de iluminat interior înainte să cumpărăm un bec pentru a ști care este puterea maximă suportată de veioză, lampă, lustră etc.

Elementul care indică câtă lumină vă va oferi becul respectiv este lumenul. Lumenii sunt cei care dau nivelul de luminozitate.

Fiecare spațiu are nevoie de un anumit număr de lumeni.

Standardul ce se folosește este următorul:

  • pentru living și zone de relaxare: 100-150 lux pentru fiecare metru pătrat

  • pentru living și bucătărie: 200-250 lux pe metru pătrat

  • birou, loc de joacă: 250 - 300 lux pe metru pătrat.

Pentru a determina necesarul de lumeni, nu avem decât să înmulțim lux cu metri pătrați ai încăperii.

Ex:

  • pentru o sufragerie de 30 mp, necesarul de lumeni este de 30 x 250 = 7500 lumeni.

  • pentru o bucătărie de 20 mp, necesarul de lumeni este de 20 x 150 = 3000 lumeni.

Firește că putem să împărțim acest flux în mai multe puncte luminoase, nu trebuie să acoperim cu un bec necesarul. Putem folosi în completare lămpi cu led pentru interior pentru zonele de relaxare, ori pentru holuri putem apela la aplice perete led interior.

Recomandarea LogicLight de lămpi cu led de interior pentru citit: Lampa Citit De Birou, Talpa Din Lemn, Cu Led, Intrerupator Touch 4000K

2. Temperatura luminii

Un alt aspect foarte important pe care trebuie sa-l cunoaștem este temperatura. Cu cât avem un grad mai mare, cu atât avem o temperatură mai scăzută.

Ei bine, putem să alegem becuri calde, naturale și reci.

Recomandarea noastră pentru diverse spații din locuință:

  • pentru bucătărie recomandăm lumină natural sau rece

  • în cazul sufragerie și a dormitorului vă recomandăm lumina caldă (în cazul în care o parte din living este destinat lucrului, puteți opta pentru o sursă suplimentară de lumină naturală)

  • pentru birou vă recomandăm să optați pentru lumina naturală (în cazul camerei copiilor adăugați lămpi cu led pentru interior pentru un confort mai mare în zona în care aceștia își fac temele)

  • lumina din baie este bine să fie una caldă sau naturală, dacă se poate chiar directă (în oglindă).

În oricare dintre camere, puteți alege să plasați mai multe surse de temperaturi diferite. Spre exemplu pentru balcon puteți opta pentru un bec central și aplice perete led interior pentru completare.

3. Iluminarea inteligentă

Cel mai modern aspect al iluminatului interior este reprezentat de becurile și lămpile inteligente ce pot fi controlate de la distanță cu un smartphone sau cu o telecomandă.

Folosind această tehnologie putem să schimbăm temperatura și culoarea corpurilor de iluminat interior printr-un simplu gest. Există firește și sisteme de gestionare a iluminatului de la distanță.

4. Fasciculul luminos

Este foarte bine să înțelegem înainte de a cumpăra un corp de iluminat ori un simplu bec, cum dorim să cadă fasciculul de lumină. Dacă avem nevoie de o lumină directă ori de una orientată, de una indirectă ori difuză. De regulă aceste aspecte sunt însemnate pe etichetele produsului. Ele pot prezenta valori cuprinse între 20 și 120.

Foarte important este de cunoscut unghiul fasciculului luminos. El reprezintă unghiul dintre două linii imaginare aflate într-un plan cu axa fasciculului optic.

Din acest punct de vedere vom găsi: surse de iluminat omnidirecționale - cele care preiau 80% din fluxul luminos emis într-un unghi de 120 grade, surse de iluminat cu LED direcționale  al căror flux luminos este emis într-un unghi solid corespunzător unui con cu un unghi în vârf de 120 grade.

5. Indicele de protecție

Vă imaginați că putem instala în casă același bec și în baie și în sufragerie? Nu! Baia este o cameră cu umiditate ridicată, de aceea avem nevoie de un iluminat sigur.

Lămpile de interior trebuie să aibă un IP (indice de proiecție împotriva umidității și prafului) în jur de 20-22.

Pentru baie și alte încăperi cu umiditate crescută vom avea nevoie de un IP 44 - adică de o protecție corespunzătoare împotriva prafului și umidității.

Pentru iluminatul exterior, IP urca la peste 65, la exterior se folosesc de regula IP 65, IP68.

6. Corpurile de iluminat adecvate

Am ajuns cum era și firesc la alegerea tipurilor de suporturi de iluminat. Cum să alegem corpul de iluminat potrivit? Ce parametru trebuie să urmărim? Avem două tipuri de parametri la care trebuie să fim atenți: funcționalitatea și estetica.

Rețineți! Unul nu îl exclude pe celălalt!

La ce trebuie să fim atenți? Există pe piață și un tip de lămpi integrate, aceste nepermițând înlocuirea becului. Ei bine, atunci când se arde becul unei asemenea lămpi, n-ai decât să o înlocuiești și pe ea. Vorbim aici îndeosebi de lămpile de designeri. E bine să fim atenți când cumpărăm astfel de lampă, să știm la ce să ne așteptăm. 

Recomandarea LogicLight pentru lămpi cu led interior decor: Lampadar Led Moderna, 4000K, 48W, Se-F1003

7. Creați un echilibru între sursele de lumină

Cel mai bun mod de a obține un echilibru între diferite tipuri de lumini este prin amestecarea lor; acest lucru va crea un efect mai natural decât dacă toate luminile ar fi de un tip sau altul. De exemplu, dacă aveți o lampă pe o parte a camerei și un plafonier pe o altă parte, atunci plasarea a ceva de genul lămpilor de podea între ele va ajuta la echilibrarea lucrurilor, astfel încât să nu pară două zone separate în cadrul unei camere!

8. Iluminat natural sau iluminat artificial?

Este esențial să creăm un echilibru între iluminat și decor, arhitectură. Pentru a realiza asta, trebuie să ținem cont de acele aspecte amintite anterior: estetică, funcționalitate dar și de eficiență.

Într-o casă, fiecare cameră ar trebui să aibă un amestec de lumini, aici incluzându-le pe cele ambientale, de relaxare ori de lucru. În living este necesar să existe mai multe straturi de iluminare pentru a putea regla intensitatea în funcție de utilizarea spațiului. În dormitor este bine să evităm luminile reci și să ne axăm mai degrabă pe contrast prin diversificarea corpurilor de iluminat. Pentru bucătărie în schimb, ar fi importante luminile directe, fără zone umbrite.

Whatsapp